Processen ved tvangsfjernelse af spædbørn
1. Forældrekompetenceundersøgelse
Hvis kommunen overvejer tvangsfjernelse af et spædbarn, vil forældrene blive indstillet til en forældrekompetenceundersøgelse. typisk udføres denne undersøgelse allerede under kvindens graviditet. Det er kommunen som foretager undersøgelsen, hvilket gøres med henblik på at bedømme hvorvidt forældrene vil evne opgaven. Der er to kritikpunkter i denne procedure. Individer forandrer og forbedrer sig over tid, hvorfor der sjældent er en valid grund til at bedømme forældres evner før, eller kort tid efter, at barnet er kommet til verden.
2. Møde i Børn & Unge-udvalget
Som forældre bedes I møde op på kommunen med argumenter for, hvorfor jeres nyfødte barn ikke skal tvangsfjernes. Forud for mødet vil vi forberede jer grundigt på, hvordan dette møde forløber og hvilke spørgsmål, der kan komme. Vores fokus er her på, at sagen bliver belyst samt oplyst korrekt i Børn & Unge-udvalget, da det er et afgørende grundlag for sagens videre udvikling. Ifølge loven er det absolut sidste udvej at tvangsfjerne barnet fra hjemmet. Tvangsfjernelse af spædbørn er således af vanskelig karakter, idet barnet enten ikke er kommet til verden, eller kun har været det i kort tid.
3. Samvær: Børn skal hjem så hurtigt som muligt
Ved en tvangsfjernelse, er det kommunens opgave at gøre alt for, at barnet kommer tilbage til sine forældre hurtigst muligt. Særligt ved tvangsfjernelse af spædbørn er det afgørende, at nyfødte børn går gennem mindst mulig forandring. Spædbørn er skrøbelige i denne del af deres liv, hvilket gør stabilitet til en vigtig forudsætning i processen. Vi gør alt for, at samværet ikke skal foregå i bestemte lokaler og under overvågning, eftersom det kan skade forholdet mellem barn og forælder. Ligeledes arbejder vi på at bringe børn hjem hurtigst muligt.
4. Afgørelsen: Hjemgivelse eller tvangsfjernelse
Ender sagen med at spædbarnet skal fjernes, tager vi sagen videre til Ankestyrelsen. Til dette formål arbejder vi målrettet på at fremskaffe nye oplysninger, der forbedrer sagen. Det kan eksempelvis være ved at få en anden psykolog ind over sagen eller en ekstern sagsbehandler. Vi tager sagen videre til byretten - og om nødvendigt landsretten - såfremt vi ikke opnår det ønskede resultat i Ankestyrelsen.
5. Genbehandlingsfrist
Tabes sagen ved domstolene hersker en såkaldt genbehandlingsfrist, som sikrer jer som forældre, at sagen genoptages efter 1-2 år. For barnets bedste sættes denne frist i nogle tilfælde til 3 år, såfremt barnet er under 1 år ved tvangsfjernelsen. Det ses desværre ofte, at kommunerne glemmer at følge op forældrenes udvikling. Dette gør det vanskeligt at få forvaltning og sagsbehandler til at inddrage nye oplysninger i vurderingen. Kommunernes tendens til at hænge fast i gammelt materiale gør, at mange børn ikke kommer hjem til sine forældre hurtigst muligt. her skrider vi også til handling og hjælper jer med at gøre krav på den genbehandling, som i har ret til.
Læs gerne mere om hele tvangsfjernelsesprocessen.
Sådan skal du handle
Tvangsfjernelse af spædbørn bliver desværre mere og mere hyppigt. Det er en frygtelig oplevelse for forældre at få taget barnet fra sig umiddelbart efter fødslen, og det er bestemt heller ikke sundt for et spædbarn at blive fjernet fra sin moder på dette tidspunkt i livet.
Desto tidligere vi er inddraget i din sag, des bedre kan vi hjælpe dig og din familie. Vi vil arbejde hårdt for at forhindre tvangsfjernelse af dit spædbarn, eller for at få barnet hjem igen. Jo hurtigere vi inddrages i din sag, jo mere kan vi gøre for dig og din familie.
Finder du ikke fyldestgørende svar på dine spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os eller udfylde kontaktformularen til højre her på siden, og du vil umiddelbart efter blive ringet op af en af vores kompetente tvangsfjernelsesadvokater.