Regler ved tvangsfjernelse

Vi sætter dig ind i reglerne - så har du et godt udgangspunkt

Judan Advokater
Ring til os på tlf.:38 41 03 60
 • Gratis advokatbistand
 • Vi fører din sag helt til tops
 • Vi dækker hele landet

Hvornår kan der ske tvangsfjernelse?

Tvangsfjernelse sker kun, såfremt det vurderes, at barnets sundhed eller udvikling er i alvorlig fare i hjemmet. Hvis der er grundlag for, at problemerne kan løses i hjemmet, skal der således ikke ske tvangsfjernelse af barnet. Nogle af de mest almindelige årsager til tvangsfjernelse er alkoholmisbrugstofmisbrugvold og psykisk sygdom.

Hvis I som forældre er i behandling med udsigt til bedring, er der andre løsninger, som vil være bedre for barnet end tvangsfjernelse. Hvis I er enige med kommunen om, at det er bedst for barnet at blive anbragt uden for hjemmet, kan tvangsfjernelse undgås. I stedet kan I gå med til en frivillig anbringelse af barnet. Hvis I er i tvivl om hvorvidt, I vil gå med til frivillig anbringelse eller kæmpe mod kommunen om tvangsfjernelse, kan vi vejlede jer omkring dette. Hvis barnet bliver anbragt uden for hjemmet uden forældrenes samtykke, er der tale om en tvangsfjernelse.

Ved tvangsfjernelse kræves der dokumentation og redegørelse for barnets ildebefindende førend, at tvangsfjernelse kan finde sted. Der er dog tilfælde, hvor barnet bliver fjernet akut, hvis det vurderes, at det er nødvendigt. Det er vigtigt at kontakte en advokat hurtigst muligt i sådanne tilfælde, så vi straks kan komme i gang med at hjælpe dig og dit barn.

Du er meget velkommen til at ringe til os eller udfylde kontaktformularen her på siden, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

 

Judan front image

Vi er der for dig gennem hele forløbet og vi giver ikke op!

Ved tvangsfjernelse varetager vi udelukkende dine interesser og hjælper dig med at håndtere de uoverskueligt mange regler om tvangsfjernelse af børn.

Vi gennemgår kommunens arbejde angående tvangsfjernelsen, og sørger for at alle sagsbehandlingsfejl, manglende materialer, undersøgelser, begrundelser osv. bliver opdaget og påpeget.

Vi kan hjælpe dig uanset hvor i landet du bor. Vi kan normalt mødes med dig samme dag eller dagen efter du kontakter os, evt. hjemme hos dig eller et sted i nærheden.

 

Få hjælp nu! Ring 38 41 03 60

 

 • Du har ret til at vælge lige den advokat du vil.
 • Alle advokatudgifterne betales af det offentlige.

 

En god advokat kan gøre forskellen mellem en langvarig tvangsfjernelse eller et fortsat familieliv.

Hvilke regler gælder ved tvangsfjernelse af dit barn?

I tvangsfjernelsessager er det "Lov om social service", der regulerer - i daglig tale kaldet "Serviceloven". Lovens formål er at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer. Dette gøres konkret ved at tilbyde en række serviceydelser med et forebyggende sigte.

Regler ved tvangsfjernelse findes primært i Servicelovens §58, der beskriver, hvilke omstændigheder, der berettiger tvangsfjernelse af dit barn. Men også andre pragraffer i lovens kapitel 11 er relevante samt retspraksis.
Overordnet kan der ske tvangsfjernelse, hvis der er en risiko for, at barnets sundhed eller udvikling lider skade på grund af en eller flere af følgende fire grunde:

 • Utilstrækkelig omsorg for eller behandling af barnet
 • Vold eller andre alvorlige overgreb
 • Misbrugsproblemer, kriminel adfærd eller andre svære sociale vanskeligheder hos barnet
 • Andre adfærds- eller tilpasningsproblemer hos barnet

Du kan få overblik over hele tvangsfjernelseprocessen her

 

Hvad betyder genbehandlingsfrist?

I sager om tvangsfjernelse uden samtykke fastsættes der en genbehandlingsfrist, der bestemmer inden for hvilken tidsramme sagen skal genoptages. Her får du, som forælder, sammen med vores tvangsfjernelsesadvokat mulighed for at vise, at afgørelsen om tvnagsfjernelse bør omstødes.

Servicelovens §62 regulerer hvor lang genbehandlingsfrist, der foreligger i sager om tvangsfjernelse. Judan Advokater arbejder altid på at nedsætte genbehandlingsfristen, så sagen kan genoptages hurtigst muligt.
Som udgangspunkt gælder følgende regler ved fastsættelse af genbehandlingsfrist:

 • genbehandlingsfristen fastsættes til 1 år, såfremt dit barn ikke før har været tvangsfjernet eller anbragt uden for hjemmet.
 • Har dit barn tidligere været tvangsfjernet, fastsættes genbehandlingsfristen typisk til 2 år. Dette skyldes en vurdering af, at du skal bruge længere tid til at forbedre dig i henhold til regler ved tvangsfjernelse.
 • I særlige tilfælde kan genbehandlingsfristen sættes til 3 år, hvis dit barn er under 1 år ved tidspunktet for tvangsfjernelsen.

Det er Børn & Unge-udvalget, Ankestyrelsen og domstolene, der fastsætter genbehandlingsfristen for din sag. Ovenstående er derfor kun vejledende genbehandlingsfrister, og de kan derfor variere.

Læs mere om møde i Børn & Unge-udvalget her

Tøv ikke med at kontakte os via kontaktformularen til højre på siden, hvis du står over for en tvangsfjernelse af dit barn. Vi vil gøre alt for, at det ikke sker.